اصول طراحی لباس

طراحی پوشاک

اصول طراحی لباس یکی از جذابترین مباحث مورد توجه در دنیای مد و فشن است که طرفداران زیادی نیز دارد. چراکه به منظور خلق طرح های جدید و منحصر به فرد لازم است که از اصول طراحی لباس آگاهی داشته و به فراخور فرهنگ و زمان، با ایجاد تغییراتی اندک در اصول آن، خلق طرح های جدید و زیبا را نظاره گر باشد . به طور کلی می توان گفت که اصول طراحی لباس مشتمل بر یک سری قواعد عمومی است که با رعایت آنها لباسی شایسته پا به عرصه وجود می گذارد.

این اصول عبارتند از : تعادل، ریتم، تناسب ( مقیاس ) و هماهنگی ( وحدت ) که چهار اصل اساسی در طراحی لباس می باشند و رعایت آنها برای هر طراحی از مبتدی گرفته تا حرفه ای ضروری است. به دلیل اهمیت و نقش این اصول در طراحی لباس در این مقاله به اجمال به معرفی و تشریح آنها می پردازیم. با ما همراه باشید.

اصول طراحی لباس

منظور از تعادل در اصول طراحی لباس

به طور کلی، تعادل به معنی استفاده متناسب و موزون از رنگ، بافت و اشیا در طراحی لباس است. اگرچه استفاده متقارن از این پارامترها بسیار متداول است؛ اما استفاده نامتقارن از آنها نیز می تواند طرحهای زیبایی خلق کند. البته، ذکر این نکته نیز ضروری است که روش نامتقارن پیچیده تر از روش مرسوم می باشد. به عنوان مثال دوخت لباسی با یک شانه نامتقارن می تواند زیبا به نظر برسد؛ درحالیکه دوخت یقه کت به صورت نامتقارن ممکن است خیلی مورد پسند عموم نباشد. بنابراین، اگر قرار است این پارامتر از اصول طراحی لباس را تغییر دهید، به ویژگی های جامعه شناختی و فرهنگی کشور هدف توجه داشته باشید. چراکه ممکن است طرح مورد نظر شما مفهوم خوبی در جامعه مربوطه نداشته باشد.

نقش ریتم در اصول طراحی لباس

زمانیکه یک عنصر در طراحی لباس به دفعات تکرار شود، ریتم به وجود می آید. بنابراین، اگر قرار است به ریتم در طراحی لباس توجه داشته باشید، از قدرت تنوع غفلت نکنید. معمولاً طراح لباس، ریتم را در امتداد خطوط به صورت اشکال منظم یا نامنظم و یا با استفاده از رنگهای مختلف تحت کنترل می گیرد. به عنوان مثال با استفاده از دکمه و یا تکه پارچه های رنگی مختلف ریتم جدیدی را خلق می کند. به عبارت دیگر، با استفاده از اصول طراحی لباس سعی می کند تمرکز بیننده را به قسمت های مشخصی از لباس جلب کند. به همین دلیل، معمولاً قسمت مشخصی از یک لباس را مورد توجه قرار داده و تعداد معینی از یک عنصر را در آن تکرار می کند. تکنیک های مختلفی همچون گلدوزی، سوزن دوزی، استفاده از رنگ های متضاد و … از جمله مواردی است که برای ایجاد ریتم مناسب هستند.

جایگاه تناسب در اصول طراحی لباس

یکی دیگر از اصول طراحی لباس، رعایت تناسب یا مقیاس اشیا مورد استفاده است. در واقع، اگر طوری طرح مورد نظر را پیاده کنید که حس یکپارچگی و انسجام در لباس شما وجود داشته باشد؛ شما تناسب را به عنوان یکی از اصول طراحی لباس مورد توجه قرار داده اید. این مهم اتفاق نمی افتد مگر با رعایت اندازه ها، مقادیر و تعداد عناصر لباس به صورتی که با یکدیگر مرتبط باشند. یک مثال خوب برای توصیف رعایت اصل تناسب در طراحی لباس، چگونگی نقاشی کردن بدن انسان است. به عبارت دیگر، نقاشی شما زمانی زیبا خواهد بود که تمام اعضای بدن با یکدیگر هماهنگی و تناسب داشته باشند. بدین ترتیب، می توان گفت که توجه به هماهنگی اجزای تشکیل دهنده لباس در کنار توجه به ویژگی های فیزیکی مشتری از مهم ترین مواردی است که موجب ایجاد تناسب در طرح نهایی می شود.

هماهنگی در طراحی لباس

آخرین اصل از اصول طراحی لباس به هماهنگی و وحدت در لباس می پردازد. به عبارت دیگر، اگر طرح نهایی شما به گونه ای است که در نگاه کلی همه چیز سر جای خود قرار دارد، اصل هماهنگی را رعایت کرده اید. برای این منظور، می بایست تمام زمینه پوشاک، انعکاس دهنده طرح مورد نظر باشند و در هیچ جا شکستگی و جای خالی از طرح به چشم نخورد. همچنین، خطوط ساسون و درزها باید در قسمت های مشخص از لباس دوخته شده و چهره ای یکدست به لباس ببخشند. وحدت در ترکیب رنگ نیز فاکتور دیگری است که برای ایجاد هماهنگی در طرح لباس باید مدنظر داشته باشید.

البته ذکر این نکته نیز ضروری است که این اصول می بایست برای کلیه اکسسوری های همراه لباس (کیف، کفش، دستمال گردن و … ) نیز رعایت شود. بدین ترتیب، لباس نهایی از یکنواختی چشم نوازی برخوردار خواهد بود. به گونه ای که بیننده از نگاه کردن به آن خسته نمی شود.

جمع بندی

پویایی و تغییر یکی از ویژگی های اصلی و اساسی در صنعت پوشاک و مد است که باعث می شود این رشته متناسب با گذر زمان جایگاه خود را همچنان حفظ کند. به عبارت دیگر، پیروی این صنعت از اصول اساسی که در بالا به آنها اشاره شد بستری مناسب را برای حیات این صنعت فراهم کرده است؛ به طوریکه طراحان حرفه ای با درک اصول حاکم بر طراحی لباس توانسته اند موقعیت خود را اعتلا بخشند.

نکته قابل توجه اینکه به منظور خلق طرح های جدید کافیست یکی از این اصول را دستکاری کرده و با ایجاد تغییری اندک، شاهد موفقیتی بزرگ باشید. شایان ذکر است که برخی از طراحان مجموعه ای از تغییرات را مد نظر قرار داده و لذا باعث می شود که به عنوان طراح سبک جدید معرفی شوند. بنابراین اگر می خواهید در صنعت مد و پوشاک حرفی برای گفتن داشته باشید، از تغییر نترسید؛ و با جاری کردن خلاقیت در دستانتان، هنر را به لباس پیوند دهید.

, ,

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست